Betyder, at regeringen har valgt ikke at gennemføre forslaget. Regeringen forklarer hvorfor.
Betyder, at enkelte dele ikke gennemføres eller gennemføres på en anden måde end Virksomhedsforum har foreslået.
Betyder, at forslaget gennemføres og der iværksættes initiativer for at levere forenkling på området.
Betyder, at regeringen er ved at behandle forslaget fra Virksomhedsforum.
X
Da Skatteministeriet i 2013 indførte Skattekontoen var det for at lette og forenkle betaling og opkrævning for skat, moms og afgifter. Dette skulle være en hjælp til såvel told- og skatteforvaltningen som virksomhederne.
Skattekontoen er principielt set en god ide, men der er en række uhensigtsmæssigheder ved den nuværende udformning, som giver administrativt besvær for virksomhederne. En del af disse problemer er uhensigtsmæssigheder og fejl, der er under afhjælpning, men Skattekontoen forventes på sigt også at skabe større administrative byrder, idet det er nødvendigt med en meget tæt – næsten daglig – overvågning af kontoen.
Typiske problemstillinger:
Problemstillinger særligt for større virksomheder:
Hertil kan nævnes et konkret eksempel på, hvorledes en SMV har oplevet anvendelsen af Skattekontoen:
Samlet kræver administrationen af Skattekontoen på nuværende tidspunkt betydelige manuelle procedurer hos virksomhederne.
Det skal bemærkes, at en del problemstillinger er ved at blive løst, men de grundlæggende problemer/udfordringer synes at bestå.
Alle danske virksomheder.
Det foreslås, at Skattekontoen indrettes således, at den kommer til at indeholde det efterspurgte overblik over pågældende beløb.
Det bør fx være muligt for virksomheder, der i øvrigt har orden i deres skattebetalinger, at kunne øremærke deres indbetalinger.
I forhold til identifikation af modregning bør virksomhederne kunne se, hvad EFI har brugt et beløb til, selvom SKAT ikke kan.
Endelig bør der være en evaluering af funktionaliteten i Skattekontoen (eks. efter 1 år), og virksomhederne bør inddrages i forbindelse med evalueringen.
Skattekontoen henhører under SKAT.
Da SKAT i 2013 indførte Skattekontoen var det for at lette og forenkle betaling og opkrævning for skat, moms og afgifter. Virksomhedsforum anfører i forslaget, at visse af de nye principper volder udfordringer. Herunder gennemgås SKATs svar.
Øremærkning
I forhold til ønsket om øremærkning af virksomhedernes indbetalinger på skattekontoen bemærker SKAT, at saldoprincippet udgør grundlaget for Skattekontoen. Skattekontoen fungerer således efter samme princip som en almindelig bankkonto. Det betyder, at Skattekontoen registrerer alle transaktioner i tidsmæssig rækkefølge. Den tidligere praksis før etableringen af Skattekontoen, hvor der blev anvendt øremærkning af virksomhedernes indbetalinger, gav anledning til en række fejl og uhensigtsmæssigheder. For at kunne opnå fordelene ved Skattekontoen vil det være nødvendigt, at virksomhederne indretter sine processer på de nye, enklere principper, som skattekontoen fungerer efter. SKAT har under udviklingen af Skattekontoen haft en løbende dialog med brugerne, og herunder blandt andet de typer af rapporter, virksomhederne kan danne til brug for evt. afstemning i egne systemer.
Skattekontoen – modregning
I de tilfælde hvor der på Skattekontoen modregnes for krav (der er sendt til Inddrivelsesmyndigheden), modtager virksomheden en separat meddelelse fra Inddrivelsesmyndigheden om, hvilke krav der er modregnet for. På selve Skattekontoen kan virksomhederne ikke direkte se kravet, men kun at Inddrivelsesmyndigheden har modregnet for et krav. SKAT følger udviklingen og når Skattekontoen har været igennem en lidt længere funktionsperiode, vil SKAT gennemføre en evaluering i samarbejde med virksomhederne og andre brugere, og på den baggrund vurdere, om der skal foretages eventuelle ændringer.
Skattekontoen - Evaluering
SKAT bakker op om forslaget om evaluering af Skattekontoen, der inddrager virksomhederne, og hvor udfordringerne med de nye principper (f.eks. afstemning og modregning), opsætning af system (betaling før tid), rapporttyper (afstemning) etc. kan drøftes. SKAT vil derfor tage initiativ til en evaluering af Skattekontoens funktionaliteter i 1. halvår 2015, hvor virksomhederne inddrages.
Forslaget er ikke implementeret
Skattekontoen – Evaluering
Skatteforvaltningen prioriterer løbende forbedringsønsker til brugergrænsefladen op
imod den vigtige daglige drift af Skattekontoens betalingssystem samt nødvendige projekter,
herunder tilslutning til nyt inddrivelsessystem samt forberedelse og implementering
af lovbestemte ændringer.
Vedrørende 5-dages reglen, blev der i perioden 22-26. november 2018 afholdt en informationskampagne
på de sociale medier med fokus på 5-dages reglen og sammenhængen til Skattekontoen,
herunder muligheden for at hæve udbetalingsgrænsen til 200.000 kr. På Facebook har
der været vist en animationsfilm, hvor der ifm. moms-fristen den 3. december gøres
opmærksom på 5-dages reglen i forbindelse med betalingen af momsen – skat.dk/huskmoms.
Informationen her var målrettet nystartede og små virksomheder. Tekst om 5-dages reglen
er endvidere optimeret på skat.dk/skattekontoen og skat.dk/start-up.
15 partnere/interessenter blev orienteret om kampagnematerialet:
• Cereda (tidligere FFB-Freelance Bogholdere)
• FDBR
• Regnskabsfabrikanten
• Regnskabsportal.dk
• Dansk Erhverv
• Dansk Byggeri
• Dansk Industri
• SMVdanmark
• ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport
• FDIH – Foreningen af danske internethandler
• DRC – Danmarks Restauranter og cafeer
• Ase
• DANA
• Dansk Erhvervsfremme (DEF)
• Iværksætterhuset i Hovedstadsregionen (HIP)
Arbejdet med øvrige forbedringsmuligheder vil indgå i den samlede ressourceprioritering
af opgaver over de kommende år.
Der henvises endvidere til Skattestyrelsens tidligere svar.