Spring navigation over
Indhold start

Digitalisering af det fysiske nøglekort for erhvervsdri-vende

Dato01.02.2019

Status: Behandles
Læs mere om status

Modtag email når forslag ændrer status

 

Gennemføres ikke

Betyder, at regeringen har valgt ikke at gennemføre forslaget. Regeringen forklarer hvorfor.

Gennemføres delvist

Betyder, at enkelte dele ikke gennemføres eller gennemføres på en anden måde end Virksomhedsforum har foreslået.

Gennemføres

Betyder, at forslaget gennemføres og der iværksættes initiativer for at levere forenkling på området.

Behandles

Betyder, at regeringen er ved at behandle forslaget fra Virksomhedsforum.

 

X

ProblemDet er muligt i dag for selvstændige erhvervsdrivende, hvis det er en enkeltmandsvirksomhed, at benytte en app ved navn ”Nøgle App” til at afløse sit fysiske NEM-ID nøglekort. Selvstændige kan dermed bruge sit private NemID.

Øvrige digitale erhvervsløsninger tæller ’medarbejdersignaturen’ og nøglefilen, som øvrige erhvervsdrivende virksomheder kan anvende, men disse løsninger skal lagres på én computer og kan ikke anvendes via en app.

App’en giver dog en hurtigere og mere bekvem brugeroplevelse. Der er ikke længere nogen flere cifret kode, man skal taste ind. Det er nu appen, der gør, at man eksempelvis godkender en transaktion. Det er en gene for især små virksomheder, der ikke kan bruge deres private NEM-ID og der-med nøgle-app’en i virksomhedsøjemed. Den administrerende direktør skal i disse tilfælde altid have et fysisk nøglekort på sig eller lagret på en computer, der indeholder medarbejdersignaturen eller nøglefilen, som

direktøren bringer med sig rundt. Der opstår især problemer i forbindelse med ferieperioder, hvor direktøren ikke er på arbejde. Ligesom flere direktører oplever, at de skal have flere nøglekort på sig i stedet for blot at have det på en app.

Berørte virksomhederSmå virksomheder

ForslagVirksomhedsforum foreslår, at, der videreudvikles på nøglekorts-app’en, så det er muligt for alle erhvervsvirksomheder at benytte en app i stedet for et fysisk nøglekort.

Yderligere oplysningerI 2013 foreslog Virksomhedsforum, at det bør være muligt for ejeren af en virksomhed at anvende sit private NemID til virksomheden, sådan som det er muligt fx i banken. Forslaget blev afvist i første omgang med den begrundelse, at det ville være for tungt for myndighederne at validere, at vedkommende har de nødvendige rettigheder i virksomheden. Det er dog senere gjort det muligt for ejeren af en enkeltmandsvirksomhed at bruge

sit private NemID og for fx direktøren i et selskab at anvende sit private NemID, hvis han eller hun kan tegne selskabet alene. Det sparer virksomhederne ca. 93 mio. kr. årligt, dels i sparet tid til oprettelse af medarbejdersignatur særligt for nystartede virksomheder, dels i sparede gebyrer på supportopkald.

Sikkerheden er på højde med det fysiske nøglekort, vi kender. Brugerne vil også opleve, at der er nogle særlige sikkerhedselementer, når man tager den i brug. Se mere her.