Betyder, at regeringen har valgt ikke at gennemføre forslaget. Regeringen forklarer hvorfor.
Betyder, at enkelte dele ikke gennemføres eller gennemføres på en anden måde end Virksomhedsforum har foreslået.
Betyder, at forslaget gennemføres og der iværksættes initiativer for at levere forenkling på området.
Betyder, at regeringen er ved at behandle forslaget fra Virksomhedsforum.
X
Ifølge EU må æg kun sælges indtil 7 dage inden holdbarhedstidens udløb. Det har den konsekvens, at butikkerne bliver nødt til at fjerne æggene fra butikkernes hylder, før holdbarhedstidens udløb, og en sådan regel medvirker til at øge madspildet.
Detailvirksomheder mv.
Virksomhedsforum foreslår, at regeringen arbejder i EU for, at reglen ophæves, så man ikke tvinges til at kassere mad, længe før holdbarhedstidens udløb, da den nuværende bestemmelse medvirker til at øge det samlede madspild i samfundet. I Danmark opbevares æg i øvrigt på køl modsat de fleste andre lande.
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer, bilag 3, afsnit X, kapitel I, pkt. 3.
Besvaret februar 2017
Forslaget gennemføres delvist
Fødevarestyrelsen har flere gange opfordret Kommissionen til at fjerne den specifikke holdbarhedsbestemmelse for æg, og i den forbindelse bl.a. henvist til arbejdet med at undgå madspild, samt at det for andre fødevarer er virksomhedernes ansvar at fastsætte holdbarheden. I forbindelse med vedtagelsen af rådskonklusioner i juni måned rejste Danmark ønske om en ændring af reglerne om æg, men der var ikke opbakning til dette. Kommissionen har ikke umiddelbart planer om at fjerne reglen. Ministeriet vil dog fortsat arbejde for en ændring. Regeringen vil derfor videresende forslaget til Kommissionens REFIT-platform.
Forslaget er implementeret i 2017.
Fødevarestyrelsen har flere gange bragt en ændring af holdbarhedsreglerne op med Kommissionen.
I forbindelse med udarbejdelsen af Kommissionens vejledning om donation, har Danmark
igen bragt reglen op som en hindring for at mindske madspild. Af den endelige version
af vejledningen, udstedt i oktober 2017, fremgår bl.a., at detailvirksomheder må afsætte
æg til andre fødevarevirksomheder efter dag 21. Dette betyder, at muligheden for at
mindske madspild af æg forbedres væsentligt.
Med henvisning til drøftelserne i forbindelse med udarbejdelsen og den endelige version
af Kommissionens vejledning om donation, vurderer Regeringen derfor, at det ikke længere
er formålstjenligt at bringe det op i Kommissionens REFIT-platform.