Spring navigation over
Indhold start

Håndkøbslægemidler og GDP-vejledningen

Dato07.06.2016
Nummer549

Status: Gennemføres ikke
Læs mere om status

Modtag email når forslag ændrer status

 

Gennemføres ikke

Betyder, at regeringen har valgt ikke at gennemføre forslaget. Regeringen forklarer hvorfor.

Gennemføres delvist

Betyder, at enkelte dele ikke gennemføres eller gennemføres på en anden måde end Virksomhedsforum har foreslået.

Gennemføres

Betyder, at forslaget gennemføres og der iværksættes initiativer for at levere forenkling på området.

Behandles

Betyder, at regeringen er ved at behandle forslaget fra Virksomhedsforum.

 

X

Problem

Reglerne om God Distributions Praksis indebærer, at der stilles krav til temperatur under distribution af håndkøbslægemidler, som besværliggør og fordyrer distributionen, og som efter al sandsynlighed ikke har nogen praktisk betydning for kvalitet og holdbarhed af de pågældende produkter.

Kravene vedr. opbevaringstemperatur er knyttet til de enkelte produkter, så selvom det ikke er nødvendigt for alle produkter i sortimentet, er man nødt til at holde temperaturen for håndkøbslægemidler mellem 15 og 25 gr. Det er et problem under transport fra lager til butik, da alle andre varer, som transporteres fra grossist til butik enten er kølekrævende (<5, < 2 eller frost) eller kan transporteres ved omgivelsestemperatur.

I Danmark er omgivelsestemperaturen i lastbilerne som regel netop mellem 15 og 25, men kan sommer og vinter komme uden for. Spørgsmålet er dog, om det har nogen praktisk betydning for eksempelsvis hostesaft, nikotintyggegummi og hovedpinepiller at være udsat for en sådan temperaturafvigelse i nogle få timer under transporten. Det kræver enorme ekstra resurser at holde disse krav og især at kontrollere og dokumentere det.

Berørte virksomheder

De fire store danske dagligvaregrossister, ligesom Matas og andre kan være berørt af regelsættet.

Forslag:

Virksomhedsforum foreslår, at det bliver muligt at transportere håndkøbslægemidler ved omgivelsestemperatur imellem en engrosvirksomhed og detailvirksomheder.

Besvaret oktober 2017.

Forslaget gennemføres ikke.

Læs svaret her.